AQUA CARPIO
Ing. Lukáš Borozidis

KAMENNÁ PRODEJNA
Bratronice 18
u Mladé Boleslavi

Mobil: +420 774 751 163

rybí recepty

Rybí recepty

České ryby = zdravé ryby

  • prevence před kardiovaskulárními chorobami
  • nedoceněná zdravá potravina
  • obsahují důležité nenasycené mastné kyseliny
  • jsou lehce stravitelné, dietní a chutné

Proto by měli být ČASTOU a nedílnou součástí Vašeho jídelníčku


Seznam ryb


Lín

Lín

Lín má velmi chutné maso a je proto velmi cennou sladkovodní rybou. Tato ryba u nás není vůbec doceněna ale v západní Evropě je velmi žádána. Příprava je obdobná jako u pstruha, to znamená, že se neodstraňují šupiny, ploutve ani hlava. Takto připraveného lína ještě mírně posolíme a opláchneme pod teplou vodou, aby jsme ho zbavilo nadměrné slizu.

Takto upraveného a zchlazeného lína se skladujeme maximálně 12 hodin.

Zmrazený výrobek je možno přechovávat při teplotách -18 °C až -26 °C po dobu 3 měsíců.

zobrazit recepty


Polévka z línů

Líny i s hlavami rozkrájíme a dáme vařit s kořenovou zeleninou. Zvlášť uvaříme nastrouhanou petržel, celer, cibuli, trochu mrkve a růžičky květáku. Bledou máslovou zásmažku zalijeme vývarem z línů, přidáme sůl, pepř, muškátový květ, vložíme uvařenou zeleninu a prolisujeme uvařené líny. Před podáváním zjemníme polévku rozšlehaným žloutkem. Podáváme s osmaženými kostičkami housky a petrželkou.


Lín pečený

Líny nařízneme na hřbetě, do zářezů vložíme plátky citronu, osolíme a na másle v rozpálené trou­bě upečeme. Při pečení trochu podlijeme vodou, aby se máslo nespálilo. Jako přílohu podáváme vařené opečené brambory.


Lín pečený

Očištěného lína nasolíme, obalíme v hladké mouce, vložíme na horký omastek do pekáče a posype­me kmínem. V troubě po obou stranách dozlatova upečeme. Podáváme s vařenými brambory


Lín vařený

Do l litru vody dáme 10 ml octa, 40 g cibule, několik zrnek pepře, l bobkový list, sůl a dáme vařit. Do teplé vody vložíme očištěného lína. Když voda začne vřít, zmírníme var a necháme zvolna dovařit. Doba vaření je podle velikosti ryb 5 - 1O minut. Vařené líny opatrně vyjmeme na mísu, polijeme rozpáleným máslem a ozdobíme plátky citronu.

Příloha: vařené brambory.


Lín na česneku

Očištěné líny potřeme česnekem utřeným se solí, obalíme ve směsi hladké mouky a papriky, posypeme kmínem a po obou stranách pečeme na rozpáleném tuku. Líny vyjmeme na mísu. Tuk po upečení zalijeme 10O ml vody, krátce povaříme, zjemníme máslem a nalijeme na líny.

Příloha: vařené brambory.

zpět na seznam ryb



Pstruh

Pstruh

zobrazit recepty

Pstruh po Arménsku

4 pstruzi, sůl, 80 g rýže, 80 g másla, 60 g rozinek, mletý zázvor, strouhanka, petrželka.

Vykuchané pstruhy naplníme nádivkou z vařené rýže ochucené máslem, rozinkami a zázvorem. Naplněné pstruhy ovážeme režnou nití, aby nádivka nevypadávala. Pečeme na plechu vymazaném máslem a posypeme strouhankou. Upečené pstruhy zdobíme snílkami petrželky.


Plněný Pstruh

4 pstruzi, sůl, 100 g másla, 5 lžic sterilovaných žampionů, 5 lžic sterilovaného hrášku, 1 menší cibule, 2 lžíce drobně nakrájené petrželové natě nebo pažitky, 200 g anglické slaniny, 1 dcl bílého vína, citron, 4 lžičky rajského protlaku

Domisky nakrájíme okapané žampiony, přidáme najemno nakrájenou cibulku, okapaný hrášek, petrželovou nať nebo pažitku, osolíme a zlehka promícháme. Břišní dutinu pstruhů plníme připravenou směsí s dílkem másla. Pstruhy na povrchu osolíme, obložíme plátky slaniny a spíchneme párátky. Do pekáčku dáme trochu vody a vložíme pstruhy, na které položíme dílky zbylého másla, kolečka citronu, zakapeme vínem a pečeme v rozehřáté troubě asi 20 minut. Potom podlijeme horkou vodou, přidáme rajský protlak, pstruhy opatrně obrátíme a dopečeme (asi 10minu ).

zpět na seznam ryb



Amur

Amur

zobrazit recepty

Amur na cibulce se strouhaným křenem

800 g amura, sůl, 100 g slaniny, 2 menší cibule, mletá sladká paprika, majoránka, tuk nebo olej, citrónová šťáva, sojová omáčka, 50 g másla, kečup, strouhaný křen.

Očištěného amura nakrájíme na menší porce a osolíme. Porce zabalíme do plátku slaniny a ovážeme nití. Cibuli jemné nakrájíme, osmahneme v pekáčku na tuku a na cibulový základ rozložíme porce ryby. Posypeme je špetkou papriky a majoránky, pokapeme citrónovou šťávou a sojovou omáčkou, poklademe je plátky másla. Peče-ř! mé v předehřáté troubě asi 30 minut. Při pečení rybu podléváme horkou vodou a poléváme vypečenou šťávou. Upečené porce amura rozdělíme na talíře, polijeme šťávou, přizdobíme kečupem a posypeme strouhaným křenem.

zpět na seznam ryb



Tolstolobik

Tolstolobik

zobrazit recepty

Tolstolobik po Polsku

1 kg ryby, 10 dkg cibule, 5 stroužků česneku, svazek petrželové natě, 15 dkg zelené papriky, 10 dkg rajčat, 6 dcl bílého vína, 1 bobkový list

Očištěnou rybu nakrájíme na porce, osolíme a necháme uležet. Do hrnce vložíme rybu, drobně nakrájenou cibuli, petrželovou nať, papriku, rajčata, bobkový list, utřený česnek. Podlijeme vínem, aby byly všechny složky pono­řeny a dusíme do měkká.

zpět na seznam ryb


Kapr

Kapr

zobrazit recepty

Kapr se Šalvěji

1 kg kapra, 10 dkg šunky nebo anglické slaniny, sušená šalvěj, mletý pepř, 70 g másla, 2 dcl smetany, petrželka, sůl

Očištěného kapra osolíme, z vnitřní strany opepříme a na obou bocích nařízneme příčné zářezy, do kterých vložíme plátky šunky nebo anglické slaniny. Pak kapra posypeme šalvěji a pečeme v pekáči vymazaném máslem. Po upe­čení do stavy vlijeme smetanu, povaříme a nakonec vše zasypeme sekanou petrželkou.


Kapr na houbách

2 kg panovaného kapra, 1 kg žampionů nebo jiných hub (nejchutnější houbové směs), 1,5 dcl oleje, sůl, 25 dkg polohrubé mouky, 5 dkg papriky, pepř

Houby nakrájíme na větši kousky, podusíme na 1,5 dcl oleje, přidáme podle chuti pepř a vydusíme pod pokličkou zhruba 1/2 hodiny. Osušené porce kapra osolíme a obalíme ve směsi mouky a papriky. Na pekáč rozložíme podušené houby a na ně položíme obalené porce ryby kůži navrch. Velikost pekáče volte takovou, aby byl rybou úplné naplněný. Pečeme asi půl hodiny, aby se na povrchu ryby udělala kůrka. Nakonec šťávou pokapeme porce ryb.

Příloha: chléb, brambory, okurka.


Kapr na cibuli

2 kg porcovaného kapra, sůl, kmín, 2 lžíce oleje, 3 velké cibule, 1/8 másla

Naporcovaného osušeného kapra osolíme, rozložíme na pekáč kůži navrch, pokmínujeme, podlijeme olejem a dáme 15 minut zapéct. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozložíme po zapečené rybě, dále po rybě rozložíme plátky másla a znovu pečeme zhruba 20 minut, až cibule u kraje pekáče dostane zlatavou barvu.

Příloha: chléb, brambory, okurka.


Kapr na slanině

4 porce kapra, 60 g anglické slaniny, sůl, 4 lžíce citrónové šťávy, 40 g másla, 2 lžíce sekané petrželové natě a pažitky, 4 plátky tvrdého sýra, kečup

Opláchnuté, osušené porce kapra osolíme, rozložíme do porcelánové nebo skleněné misky, pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladu asi 20 minut "odležet". Dno pekáčku vyložíme tenkými plátky slaniny, na ně urovnáme porce kapra, které poklademe kousky másla, posypeme sekanými zelenými natěmi a pečeme v troubě asi 25 minut; podle potřeby podlijeme šálkem teplé vody. Pak pokryjeme porce kapra plátky sýra a krátce zapečeme, až se sýr trochu roztaví a zrůžoví a ozdobíme kečupem.

Příloha: opečené brambory, celerový salát s jablkem.


Kapr na pivě

4 porce kapra, sůl, mletý pepř, 114 litru světlého piva, 2 lžíce rostlinného oleje, 4 malé cibulky, 2 lžíce citrónové šťávy, kmín, mletá sladké paprika

Opláchnuté, osušené porce kapra osolíme, opepříme, rozložíme na talíř, trochu pokapeme pivem a dáme asi na hodinu do chladničky. Pak v kastrolu na rozehřátém oleji osmahneme oloupané, na kroužky nakrájené cibulky, vložíme porce kapra, zalijeme pivem, pokapeme citrónovou šťávou a posypeme kmínem a paprikou; dusíme pod pokličkou do měkka (asi 25 minut). Při dušeni podléváme maso trochou horké vody.

Příloha: bramborová kaše, zelný salát.


Kapr na česneku

8 menších porci kapra, sůl, 2-4 stroužky česneku, 60 g slaniny, lžíce másla, 1 menši cibule, mletý pepř.

Opláchnuté, osušené porce kapra rozložíme na prkénko a potřeme česnekem utřeným se soli. Polovinu slaniny nakrájíme na nudličky, dáme do kastrolu, trochu vyškvaříme, přidáme oloupanou, drobně sekanou cibuli, máslo a osmahneme. Na cibulový základ rozložíme porce kapra, které poklademe proužky slaniny, opepříme a krátce opečeme. Pak dáme kastrol do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Při pečeni porce kapra opatrně vidličkou posunujeme, aby se nepřipekly, poléváme je vypečenou šťávou a podléváme horkou vodou.

Příloha: vařené brambory, dušený špenát.


Zapečený Kapr

vetší půlka kapra vcelku, sůl, bazalka, rostlinný olej, 1/4 litru sladké smetany, 1-2 lžíce hořčice, sardelová pasta, malá snilka libečku, tuk na vymazání

Opláchnutého, osušeného kapra nakrájíme na menši, úzké porce, které rozložíme do tukem vymazané zapékací misky tak, aby se nepřekrývaly; osolíme, posypeme bazalkou a pokapeme olejem. Smetanu přelijeme do hrnečku, postupně zašleháme hořčici, přidáme kousek sardelové pasty, drobně sekaný libeček, promícháme a lžíci naléváme na porce kapra. Zapékáme v předehřáté troubě asi 25 minut.

Příloha: bramborové krokety, salát z rajčat s cibulkou.


Plněný Kapr

1 kapr (o hmotnosti asi 1,5 kg), sůl, 60 g másla, 2 lžíce jemné strouhanky, alobal.

Nádivka: 200 g libové vepřové plece, 20 g slaniny, 1 žemle, mléko, 1 vejce, petrželka, pažitka, kousek cibule, sůl, mletý pepř, muškátový květ.

Z kapra odstraníme šupiny, ploutve, oči a žábry, kapra vykucháme, opláchneme, uvnitř osolíme, naplníme a otvor sešijeme bílou nití. Kapra osolíme i na povrchu, položíme na alobal silně potřený máslem a zabalíme. Vložíme jej na pekáček a pečeme asi 40 minut. Poté alobal rozstřihneme, rozevřeme, kapra posypeme strouhankou, pokapeme rozehřátým mastem a pečeme ještě asi 5 minut, až je strouhanka chřupavá. Kapra z trouby vyjmeme, po 5 minutách rozdělíme na porce a podáváme.

Vhodná příloha jsou vařené brambory a zeleninový salát.

Příprava nádivky: Žemli pokrájíme na plátky, pokropíme, několika lžícemi mléka a necháme prosáknout. Vepřové maso, slaninu a žemli umeleme, přidáme vejce, drobné pokrájenou petrželku, pažitku a cibuli, koření, sůl a promícháme.


Kapr se sýrem

4 porce kapra, 50 g oleje, 1 lžička hladké mouky, sůl, kari koření, 50 g tvrdého sýra

Porce kapra na okrajích nařízneme. Osolené porce obalíme v hladké mouce a osmažíme po obou stranách zprudka na oleji. Opečené porce vyjmeme a vkládáme do ohnivzdorné misky. Posypeme kari kořením a za stálého přelévání olejem dusíme ještě asi 2 minuty. Před podáváním posypeme strouhaným sýrem.


Kapr na roštu

750 g kapra, sůl, citrón, olej

Očištěné porce kapra osolíme, pokapeme citrónem a na povrch potřeme olejem. Porce kapra dáme na mřížku předehřátého roštu a oo obou stranách opečeme celkem asi 8 minut.

Vhodnou přílohou jsou opečené brambory a tatarská omáčka.


Kapr po Moravsku

4 porce kapra, 4 lžíce oleje, 50 g másla, 4 vejce, 80 g tvrdého sýra, sůl

Omyté a osušené porce kapra osolíme a necháme asi 20 minut odležet. Potom je opečeme na oleji po obou stranách. Vejce roz­kvedláme, vmícháme do nich strouhaný sýr a nepatrně přisolíme. Opečené porce kapra zalijeme rozkvedlanými vejci a asi 5 minut zapékáme v horké troubě. Po pečení omastíme olejem a máslem.


Pochoutkový Kapr

4 porce kapra, 50 g slaniny, 50 g šunky, lžíce sterilovaného hrášku, sůl, olej na pečení

Očištěné porce kapra protýkáme pomocí špikovací jehly nebo úzkým nožíkem přes vlákno střídavě nudličkami nebo kolínky slaniny a šunky spolu s hráškem. Potom kapra osolíme, vkládáme do vyšší vrstvy rozehřátého oleje, aby porce byly potopeny. Propečeného kapra vyjmeme a podáváme s brambory nebo bramborovou kaší. K pokrmu podáváme hlávkový nebo rajčatový salát, nebo obkládáme sterilovanou zeleninou jako minutku.


Kapr se šunkou a sýrem

4 porce kapra, 150 g šunky, 150 g tvrdého sýra, 2 vejce, 1 kelímek tatarské omáčky, stolní olej, strouhanka, hladká mouka, sůl, pepř, 1/2 citrónu

Porce kapra osolíme, opepříme, pokapeme po obou stranách citrónovou šťávou a jednotlivé porce zabalíme do plátku šunky. Necháme chvíli odležet a obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance, promísené ve stejném poměru se strouhaným sýrem. Smažíme v rozehřátém oleji do zlatová. Podáváme s tatarskou omáčkou a opečenými brambory.


Kapr na žampionech

750 g kapra, 1 dl bílého vína, 3 stroužky česneku, snítka petrželové natě, 2 zrnka pepře, špetka muškátového květu, sůl Omáčka: 30 g cibule, 100 g másla, 100 g žampionů, 1/2 citrónu, 20 g hladké mouky, 200 g rajčat, 1 žloutek

Kapra nakrájíme na porce, osolíme a potřeme česnekem. Narovnáme na pekáč, zalijeme vodou a vínem, aby byly zpola potopeny. Přidáme ještě koření a snítku petržele a vaříme asi 10 minut, pak je opatrně vyjmeme na nahřátou mísu. Na másle osmažíme jemně krájenou cibuli, přidáme očištěné nakrájené žampiony a podusíme. Podušené žampiony zředíme vývarem z kapra a povaříme.

Přidáme oloupaná, na kostky krájená rajčata a nakonec vmícháme do omáčky žloutek. Omáčku už jen pro hřejeme a přelijeme přes kapra. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.


Marinovaný Kapr

4 porce kapra, sůl, citrón, 60 g slaniny, 4 menší jablka, celý pepř, bobkový list, nové koření, 4 nepálivé papriky, 80 g másla.

Porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, položíme do pekáčku na plátky slaniny a pokryjeme oloupanými, na plátky nakrájenými jablky a na nudličky nakrájenými paprikami. Přidáme celé koření a poklademe plátky másla. Pečeme v přikrytém pekáči asi 1/2 hodiny. Při pečení podléváme podle potřeby vodou a výpek přeléváme přes kapra.


Francouzský Kapr pečený v těstíčku

4 porce kapra, sůl, 130 g másla, 0,5 l mléka, sůl, 3 žloutky, 250 g hrubé mouky.

Osolené porce kapra vložíme na rozehřáté máslo do pekáče a podusíme v troubě 10 minut. Mezitím připravíme těstíčko z mléka, žloutků, soli a mouky a rozkvedlané vlijeme na rozpáleného kapra v troubě. Pečeme asi 30 minut až je těsto křupavé a dočervena opečené.


Kapr po Provensálsku

4 porce kapra, olej, lžička tymiánu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, citron, máslo, strouhanka.

Tymián smícháme se solí, mletým pepřem, rozetřeným česnekem a lžící oleje. Směsí natřeme porce ryby, vložíme do pekáčku, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme strouhankou a poklademe plátky másla. V troubě prudce upečeme. Kapr může také být pečený vcelku. Podáváme s brambory.


Smažený Kapr s překvapením

1500 g kapra, sůl, citron, 100 g šunky, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 menší kyselé okurky, strouhanka, 150 g oleje na smažení.

Kapra očistíme, rozpůlíme, vykostíme a nařežeme z něj širší porce. Každou porci osolíme, zakapeme citronem, na vnitřní stranu položíme plátek šunky a řez z okurky. Potom porce svineme jako roládu a sepneme jehlou. Obalujeme v mouce, vejci a strouhance a pomalu smažíme dozlatova. Zdobíme petrželkou a plátkem másla.

zpět na seznam ryb



Ostatní

zobrazit recepty

Guláš z ryb

2 kg rybího masa (nejlépe z větší ryby), 3 velké cibule, sádlo, 3 kávové lžičky sladké papriky, špetka pálivé papri­ky, 4 stroužky česneku, pepř, špetka majoránky, sůl, kmín

Očištěnou rybu zbavíme páteře a velkých kostí (menší kůstky mohou v mase zůstat, protože přípravou změknou). Na sádle osmažíme dozlatova drobně nakrájenou cibuli. Nasypeme papriku, pepř, kmín, promícháme a vložíme kousky osoleného rybího masa, které se pod poklicí nejdříve dusí ve vlastní šťávě. Později se přilévá horká voda v takovém množství, které bude potřeba na dostatek šťávy, kterou po změknutí ryby za­hustíme moukou. Nakonec přidáme česnek a majoránku


Smetanová polévka z rybích hlav

Dvě rybí hlavy, 3/41 vody, sůl, 1 cibule, 2 mrkve, 1 petržel a díl celeru, 3 bobkové listy, 5 zrnek celého pepře,
1/4 l sladké smetany, lžíce hladké mouky, 2 vaječné žloutky, kávová lžička citrónové šťávy, kopr.

Očištěné rybí hlavy vaříme spolu se zeleninou vcelku a kořením zhruba 30 minut. Pak po­lévku přecedíme, přidáme nakrájenou vařenou mrkev, celer a uvedeme znovu do varu. Do smetany přidáme žloutky a mouku a vše dobře rozkvedláme. Za stálého míchání nalijeme smetanu do rybí polévky a povaříme. Polévku ochutíme citrónem, koprem a již nevaříme.

Příloha: Houska nakrájená na kostičky a osmažená do zlatova.


Rožmberský salát

500 g kapřího masa, sůl, pepř, olej, 200 g vařené mrkve, celeru a hrášku, 2-3 kyselé okurky, 50 g cibule, 100 g brambor vařených ve slupce, 2 lžíce octa, lžička cukru a 350 g tatarské omáčky.

Osolené a opepřené maso z kapra opečeme v oleji. Po vychladnutí opatrně vykostíme a rozebereme na kousky. K rybě přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, celer, hrášek, cibuli, okurky a brambory. Vše přelijeme oslazeným octem a opatrně promícháme. Nakonec lehce přimícháme tatarskou omáčku.

zpět na seznam ryb


Copyright 2007 ing. Lukáš BOROZIDIS - www.ryby-jezirka.cz, Webdesign MAXON DESIGN